Blog Oli 2011-2012 | więcej
Thanksgiving
Aleksandra Szorc 22-01-2012
W Thanksgiving Day najważniejszy jest indyk. Musi byc duży bo resztki mają starczyć przynajmniej na obiad następngo dnia
Niektóre rodziny kupują indyka bardzo wcześnie, normalnie z dwa tygodnie przed świętem. Indyka wypycha się nadzieniem zrobionym z sucharków generalnie ale reszta zależy od rodziny i przepisu. Ja z mamą zaczęłyśmy przygotowywać „stuffing” wieczór przed, gdyż sam indyk musi spędzić w piekarniku 5-6 godzin. Oprócz indyka na stole miałam purée ziemniaczane, zieloną fasolkę, potrawę ze slodkich ziemniaków. Oczywiście na deser mieliśmy pumpkin pie, czyli ciasto dyniowe na spodzie z kruchego ciasta. Przed rozpocząciem jedzenia , każdy składa modlitwę dziękczynną. Święto Dziękczynienia jest również rospoczęciem sezonu świątecznego. Poranek wiele rodzin spędza przed telewizorem oglądając wielką Thanksgiving Maycy’s Parade, w której jest mnóstwo motywów świątecznych. Jest co oglądać, ogromne balony wypełnione helem, skomplikowane platformy budowane przez cały rok i występy ludzi, tworzą niezwykły klimat. Od Święta Dziękczynienia w sklepach zaczynają pojawiać się ‘’świąteczne promocje” , ludzie zaczynają ozdabiać domy i kupować prezenty pod choinkę.